8 Ιουλ 2009

Μελιτζάνες στο Φούρνο με Κρεμμύδια

Σας δίνουμε σήμερα μια Καλοκαιρινή συνταγή -Μελιτζάνες στο Φούρνο με Κρεμμύδια

Μερίδες 4-6

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30΄

Χρόνος ψησίματος 1 ώρα

* 6 χοντρές μελιτζάνες (2 κιλά)

* 2/3 κούπας λάδι

* 4 μεγάλα κρεμμύδια, σε φετάκια

* 8 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια

* 1¾ κούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας ή φρέσκιες ώριμες ντομάτες

* 1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

* αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλύνετε και χωρίστε τις μελιτζάνες κατά μήκος. Σκίστε τη σάρκα τους κάνοντας 2-3 επιμήκεις χαρακιές με το μαχαίρι, χωρίς να τρυπήσετε τη φλούδα. Πασπαλίστε τες με αλάτι κι αφήστε τες να σταθούν 1-2 ώρες. Ξεπλύνετε τες και στίψτε τες με τις παλάμες σας, να στραγγίσει το περισσότερο από το νερό τους.

Τηγανίστε τες σε φριτέζα ή σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε τες κι αραδιάστε τες σ’ ένα πυράντοχο σκεύος, που να τις χωράει άνετα. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ώσπου να γίνουν διάφανα.

Ρίξτε μέσα τη ντομάτα και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βράστε τα 10΄. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ανοίξτε τις μελιτζάνες δημιουργώντας ένα βαθούλωμα σ’ όλο το μήκος και γεμίστε το με το μίγμα των κρεμμυδιών.

Περιχύστε τες με τη σάλτσα που έμεινε στην κατσαρόλα. Πασπαλίστε τες με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήστε τες στους 180°C 1 ώρα περίπου. Πρέπει να μείνουν με πολύ λίγη σάλτσα. ΄Ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το φαγητό σερβίρεται και ζεστό και κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.