9 Μαρ 2009

Συνταγές Μαγειρικής από τα μέλη του Συλλόγου

Ντοματοκεφτέδες

Υλικά

  • 4 μέτριες κόκκινες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια
  • 5 (περίπου) γεμάτες κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο θυμάρι
  • Λίγο δυόσμο
  • Λίγο τυρί τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Ετοιμασία

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να έχουμε ένα μίγμα κανονικό.
  2. Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
  3. Μόλις οι ντοματοκεφτέδες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια.

Παραλείποντας το αυγό και το τυρί έχουμε ένα νηστίσιμο πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους αυστηρά χορτοφάγους.

Υλικά

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο 1 κουταλιά ρίγανη 2-3 κουταλιές δυόσμο αλάτι, πιπέρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο πάρει αραβοσιτέλαιο 150 γρμ φέτα σε μικρά κομματάκια (προαιρετικά) Πως το μαγειρεύουμε

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Τις χαράσσουμε στα πλάγια και βγάζουμε τα σπόρια. Τις κόβουμε σε χονδρά κυβάκια μέσα σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 30-60 λεπτά για να βγουν τα υγρά τους (δε τις στίβουμε). Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει ένας χυλός (όχι τόσο σφικτός όπως ο κιμάς). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά (2μιση θερμοκρασία) βάζουμε αρκετό αραβοσιτέλαιο να κάψει. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε χυλό και το ρίχνουμε μέσα. Κάθε κουταλιά θα είναι και ένας ντοματοκεφτές. Προσοχή να μη θέσουμε τις κουταλιές πολύ κολλητά γιατί θα φουσκώσει ο χυλός. Όταν ροδίσουν (περίπου 2 λεπτά) τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 500 γρμ. ώριμες Ντομάτα(ες)
  • 2 ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α)
  • ψιλοκομμένος Μαϊντανός
  • ψιλοκομμένος Δυόσμος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αλεύρι
  • για τηγάνισμα Λάδι

Τρόπος παρασκευής

Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Τις βάζετε σε ένα μπωλ μαζί με τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε αλεύρι ώσπου να γίνει πολτός μαλακός. Πλάθετε το μίγμα σε κεφτέδες.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, το αφήνετε να κάψει και ρίχνετε μέσα τους κεφτέδες.

Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και τους αφήνετε να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Σερβίρονται ζεστοί.

Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε τυρί τριμμένο στη ζύμη.